Het onderwijs moet …

OnderwijsCharlie Hebdo, een week later. Terwijl Parijs zijn wonden likt, discussieert heel Nederland nog over de heftige aanslagen en de terroristische dreiging die mogelijk ook Nederland kan bereiken. In menig televisie talkshow spreken prominente en minder prominente Nederlanders over wat onze maatschappij allemaal moet doen. Een van de punten die worden ingebracht: “Als docent moet je hier aandacht aanbesteden”.

Van meerdere kanten komt dit geluid ons tegemoet. Zowel van mensen van buiten de onderwijswereld als van uit de onderwijs, met als toongever Meester Bart. En dit stuit mij tegen de borst, hoe ernstig deze gebeurtenis ook is. Waarom dient het onderwijs altijd als het platform om elk maatschappelijk probleem te bespreken? Zijn de ouders en vrienden compleet passé, of moet ik zeggen, zoo 2014?

Begrijp me niet verkeerd, de daad in Parijs is een tragedie. Het zorgt voor haat, vingerwijzen en discriminatie. En ja, een klas is natuurlijk een minisamenleving waar over het algemeen van alles wat aanwezig is. Daarbij zijn zij de toekomst. Maar tegenwoordig lijkt de school eerder een buurthuis dan een onderwijsinstelling. Iemand vertelt zijn of haar verhaal over pestervaringen in de media en alle basisscholen en middelbare scholen krijgen lespakketten, een aanslag en iedereen roept direct dat de docenten hier aandacht aan moeten besteden.

Maar aan de andere kant worden de scholen op de vingers gekeken, want er is ook een programma dat afgewerkt moet worden, kinderen moeten zich ontwikkelen op creatief vlak en natuurlijk sporten onze kinderen nog niet genoeg, dus een lesje Lekker Fit in de week kan ook geen kwaad. Vervolgens zien we leerlingen lopen op school, compleet in beslag genomen door hun telefoon en zelfs ’s nachts kunnen ze het apparaat niet wegleggen. Is dat niet juist een probleem dat aangepakt moet worden? Verslaving?

O, en dan nog even dit: terwijl wij ons druk maken om de aanslag in Parijs, waar (hoe erg ook) 20 mensen omkwamen stierven er in Afrika honderden door Boko Haram, maar dat bericht heeft ons allen volgens mij gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s