Is het nou oost of west?

De laatste maanden maken journaals, nieuwssites en persbureau’s overuren als het gaat om de berichtgeving over het Midden-Oosten. De Arabische Lente, begonnen in 2010, heeft in de meeste landen nog niet de goede uitwerking gehad waardoor er nog steeds onenigheden zijn, de burgeroorlog in Syrië tussen Assad en de oppositie en de opmars van IS of ISIS in Irak. Keer op keer wordt er dan ook gesproken over het rumoer in het Midden-Oosten of de onrust in het Midden-Oosten. Ook Amerikaanse nieuwszenders, zoals CNN, spreken over ‘The Middle East”. Onbewust zullen veel mensen deze woorden herhalen en inmiddels is het de dagelijkse benaming voor het gebied dat ligt tussen Turkije en India en Rusland en Arabische Zee.

Mocht je dit begrip, ‘Het Midden-Oosten’, ook vanzelfsprekend vinden, dan is het belangrijk om het volgende goed te lezen. Het Midden-Oosten is namelijk geen goede aanduiding voor dit gebied. De andere, en veel minder gebruikte, aanduiding ‘Klein Azië’ is vele malen logischer om te gebruiken. Beeld je de kaart van de wereld maar eens in. Waarschijnlijk zie je dan Nederland in het midden en hoe meer je naar rechts, het oosten, gaat komen we bij landen als Rusland, Turkije en Egypte. Gaan we naar links, het westen, dan krijgen we eerst het Verenigd Koninkrijk en vervolgens een heel stuk oceaan tot aan Amerika.

Maar beeld je nu eens in dat je woont in China. Je ziet de kaart vanuit de gedachtegang van een Chinees en plots ontdek je het volgende: ga je op de kaart naar rechts, het oosten, dan kom je eerst Japan tegen en vervolgens een oceaan tot aan Amerika. Ga je naar links, het westen, dan kom je bij India, Syrië, Turkije en dan Europa. Voor China liggen landen als Syrië Iran en Egypte dus niet in het Midden-Oosten, maar in het Midden-Westen. En zelfs voor de Verenigde Staten klopt het niet helemaal, want eigenlijk zijn wij daar het Midden-Oosten, maar omdat Europa en de VS samen ‘het Westen’ vormen klopt dit natuurlijk weer niet.

De wetenschapper Edward Saïd had een logische verklaring waarom wij, ‘de westerlingen’, de Arabische landen zien als ‘het Midden-Oosten’. Het was namelijk een manier om ons af te zetten tegen hen, om te laten zien dat wij beter zijn dan zij. Wij zijn ‘normaal’ en de mensen in het ‘Midden-Oosten’ worden gezien als exotisch, mysterieus. Kortom, het is een wij en zij verhaal. Het journaal, de nieuwssites en persbureau’s mogen dus eigenlijk helemaal niet spreken van ‘het Midden-Oosten’. Het geeft een scheef beeld en zorgt voor een bepaalde, soms negatieve, houding tegenover mensen die vaak weinig verschillen van ons. Gebruik dus voortaan ‘Arabische landen’ of ‘Klein Azië’ in plaats van het ‘Midden-Oosten’, dan komen we, wellicht, weer een stukje dichter bij de vreedzame contacten tussen ons, Europeanen en Amerikanen, en hen, de Arabieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s