Back to the Middle Ages

Een heel volk vastzetten op een berg, zonder eten en drinken in de brandende zon. Mensen onthoofden en het hoofd op een spies of staak steken als waarschuwing. In onze herinnering zijn dit praktijken die tot het verre donkere verleden horen. De Middeleeuwen. Een herinnering tot afgelopen week het journaal dergelijke beelden toonde vanuit het noorden van Irak. De djihadistisch-salafistische organisatie Islamitische Staat (ISIS), ontstaan in 2003 met als doel “soennieten en de islam beschermen in Irak”, is sinds enkele maanden bezig met een offensief tegen het Iraakse leger om hun zelfde gesticht staat (kalifaat in het Arabisch) te vergroten. Inmiddels hebben ze hun werkgebied verbreed naar Syrië, waar ze ‘dankbaar’ gebruik maken van de heftige burgeroorlog die nog steeds doorgaat tussen het regime van Assad en de oppositie.

 

Sinds 8 augustus bemoeien de Verenigde Staten zich met het probleem in Noord-Irak. Op 7 augustus liet hij weten dat “de VS wil ingrijpen om vluchtende minderheden te beschermen tegen het oprukkende ISIS”. Een dag  later werd bij Knevel en Van Den Brink besproken wat de VS voor aanval had gedaan. Enerzijds vielen ze konvooien van ISIS aan, anderzijds deden ze voedsel droppings waar de vluchtende minderheden (o.a. de Yezidis) zaten. Kort militair ingrijpen, al vraag ik me af of het kort blijft gezien de strategische plekken die ISIS heeft ingenomen.

Wij vergelijken de daden van ISIS met middeleeuwse praktijken. En dat kan in zeker mate ook wel. Denk aan de Inquisitie, de strijd van de Katholieke Kerk tegen ongelovigen en afvalligen door heel Europa eind Middeleeuwen. Maar de ook de kruistochten, waarbij steden als Jeruzalem werden omsingeld en de inwoners werden afgeslacht door de christenen.

Toch is het, vooral historisch gezien, ook verkeerd om deze praktijken ‘Middeleeuws’ te noemen. Waar we in Europa de Middeleeuwen kenden tussen 500 en 1500 na Christus, kenden de Arabieren de Middeleeuwen helemaal niet. Hun jaartelling begint bij de Hidjra, de vlucht van Mohammed naar Medina in 622 (christelijke jaartelling). Gedurende onze Middeleeuwen beleefden de Arabieren, die overwegend islamitisch werden, een bloeiperiode. In een korte tijd kregen zij een rijk van het huidige Spanje tot en met India en van (Oost-) Turkije tot en met Jemen. Dit rijk noemden ze het kalifaat, waar ISIS naar verwijst. Niets Middeleeuws, eerder de Gouden Eeuw.

Middeleeuws of niet, het blijven onmenselijke praktijken die op dit moment plaatsvinden in Irak. Mensen die uitdrogen en uithongeren in de hitte, enkel omdat ze anders gelovig zijn. Want ISIS is niet meer bezig met ‘het beschermen van soennieten in Irak’, maar met het uitmoorden van een ieder die anders is dan zij: Sjietten (ook moslims), christenen, Yezidis en ga zo maar door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s