Verloedering van de televisie?

“En de televiezierring gaat naar … Voetbal International”. Dat waren de woorden van Mies Bauman op het Televiezierring Gala op vrijdag 22/10/2011. Het voetbalprogramma met Wilfrede Genee en Johan Derksen was live toen ze te horen kregen dat ze de televiezierring gewonnen hadden. Ewout (‘who the hell is Ewout’, aldus Mies Bauman) moest Johan Derksen interviewen over hoe hij vond dat het programma gewonnen had. Je kon zichtbaar zien dat het Johan Derksen helemaal niks uitmaakte of ze nou gewonnen hadden of niet. Wel voor de makers, want met een klein budget en een klein productieteam hebben ze toch maar mooi ‘Wie is de mol’ en de gedoodverfde favoriet ‘The voice of Holland’ verslagen.

Kijkend naar de live uitzending van het Gala zat ik toch wel te genieten eigenlijk. Al de hele avond wonnen de kleintjes van de groten. De ‘Taarten van Abel’ versloeg het klokhuis en het Sinterklaasjournaal, ‘Man Bijt Hond’ won van Swiebertje en het programma van Sonja Barends en dan nog VI dat won. En wanneer de uitslag dan bekend is, staan er allemaal van bekakte en patserige televisie mensen die het allemaal wel weten te verkondigen dat de winst van VI de doodsteek is voor de Nederlandse TV. Is dat wel zo? Schijnbaar is het publiek zo gek van VI dat ze vonden dat zij de Ring wel eens mochten winnen. Al had ‘Wie is de mol’ ook best mogen winnen van mij hoor.

Ik denk wel dat menig Nederlander had verwacht dat the Voice zou gaan winnen. Zelf moet ik toegeven dat ik het ook had verwacht eigenlijk. Maar ik kan het ook wel begrijpen hoor. Ondanks dat het een sterk concept is, eindelijk alleen maar talent en geen wannabe sterren en mislukkingen, maar toch ook gewoon weer een talentenjacht. Zijn we daar nou niet eens klaar mee. Al jaren zijn bezig met dit soort programma’s. Het begon in 1 november 2002, bijna 10 jaar geleden, met Idols I. Nederland was in de ban van Jim en Jamai, nagenoeg de enige deelnemers van alle shows die we nog met enige regelmaat voorbij zien komen. Inmiddels zijn we dus bijna 10 jaar verder en hebben we volgens mij zo’n 50 shows voorbij zijn komen. Weet ik veel hoeveel keer Idols, X-factor, Popstars, So You Think You Can Dance enzovoorts voorbij zijn gekomen met een nieuw seizoen, we zijn er gewoon klaar mee.

Nederland, en vooral die bekakt pratende televisiemannetjes in Nederland, we willen geen talentenjachten meer, lijkt me toch duidelijk na de 46e Televiezierring. We willen kleine producties, aparte producties, niet één uit een dozijn, maar iets nieuws, iets verfrissends. Vanavond begint Paul de Leeuw weer met een nieuw programma, al een week of 7 is de serie Overspel bezig, DWDD doet het nog steeds heel goed. Dit zijn de programma’s die iets losmaken. Dus, volgend jaar geen commerciële Televierring meer, maar gewoon weer een publieke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s