Holocaustontkenning bestraffen is een vrije samenleving onwaardig

Vandaag op NRC.nl stond een goed artikel over Holocaustontkenning. Hieronder zie je het hele artikel, alleen ik wil nog even kort iets blichten. Namelijk:

‘… een aparte wet tegen ontkennen van de holocaust. “Met deze wet willen we een norm stellen op basis waarvan de rechtspraak hiertegen kan optreden.” Juist deze kijk op de holocaust werkt averechts, aldus Bessems, … Geef je de ontkenners niet juist een argument? ‘Ha! Ze zijn zo bang dat wij het échte verhaal onthullen dat ze ons de mond moeten snoeren! We mogen alle bewijzen die wij hebben niet eens laten zien!’

Hierin heeft Kustaw Bessems een goed punt. Een vergelijking kun je maken met de landing op de maan. Zolang ieder de vrijheid heeft om aan te dragen waarom wel of waarom niet, dan zal iedereen toch van de algemene waarheid uitgaan, maar zodra je een bepaalde mening verbied, gaan mensen vragen stellen. Dan heb je een veel groter probleem dan die enkeling die nu zegt dat de Holocaust niet heeft bestaan. Wat overigens natuurlijk van de zotte is!

Hieronder het gehele bericht van NRC:

Holocaustontkenning bestraffen is een vrije samenleving onwaardig

De Arabisch Europese Liga werd vorig jaar beboet voor een kwetsende cartoon over de holocaust. Hypocriet, vond de islamclub, want het is wel toegestaan om de profeet Mohammed belachelijk te maken. De Joodse journalist Kustaw Bessems baalt ervan dat de AEL dit punt in Nederland heeft kunnen maken.

In dagblad De Pers opent hij daarom de aanval op wetsartikelen tegen beledigen, haatzaaien en discrimineren. De vergelijking die de AEL maakt gaat mank, geeft hij toe in zijn essay van vier pagina’s. “Maar als manke vergelijkingen verboden waren, hadden de meesten van ons een strafblad. Het was van de AEL misschien geen goede bijdrage aan het maatschappelijk debat, maar het was wel een bijdrage.”

Belediging is de prijs van verscheidenheid
Dat onsmakelijke ideeën niet worden bestraft maar onbelemmerd kunnen worden geuit lijkt hem juist de kracht van een vrije samenleving. “In een vrije, diverse samenleving kan geen recht bestaan om niet te worden beledigd. De vrijheid die je hebt om een religie te beleven is dezelfde vrijheid die anderen hebben om die religie te bekritiseren, belachelijk te maken en verbaal aan stukken te slaan.”

Belediging is de prijs van verscheidenheid, stelt Bessems, die als journalist voor Trouw en De Pers tien jaar lang verslag deed over vrije meningsuiting en integratievraagstukken. Censuurwetten leiden volgens hem alleen maar tot een “wedloop in kwetsuren” en het smoren van echt debat. “Argumenteren, om begrip vragen, verzoeken of iemand rekening met je houdt: dat zouden de enige wapenen moeten zijn die je gebruikt om iemands opvattingen of manier van uiten te veranderen.” Dat woorden weerzinwekkend zijn, is geen reden om ze te verbieden, besluit Bessems. “Weerzinwekkende woorden zijn de ware test van de vrijheid van meningsuiting.”

Censuur geeft ontkenners een argument
Holocaustontkenning is in expliciete zin niet strafbaar. Maar omdat het zo gevoelig ligt kan de rechter het wel veroordelen als een misdrijf tegen de openbare orde. In het geval van de AEL was dat artikel 137e: groepsbelediging danwel aanzetten tot haat. ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind vindt dit niet ver genoeg gaan en wil dat er een aparte wet komt tegen ontkennen van de holocaust. “Met deze wet willen we een norm stellen op basis waarvan de rechtspraak hiertegen kan optreden.”

Juist deze kijk op de holocaust werkt averechts, aldus Bessems, die de sporen van de genocide kent in zijn familie. “Zijn de overlevenden niet genoeg? De getuigen? De plekken die aan de holocaust herinneren? De archieven, de gebouwen? Geef je de ontkenners niet juist een argument? ‘Ha! Ze zijn zo bang dat wij het échte verhaal onthullen dat ze ons de mond moeten snoeren! We mogen alle bewijzen die wij hebben niet eens laten zien!’ De grootst mogelijke belediging is in mijn ogen dat wij censuur nodig vinden om te voorkomen dat mensen onzin verkopen over de holocaust.”

Bron: NRC.nl, 06/10/2011, Steven de Jong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s