Ongeciviliceerde grotbewoners

“Dit weekend braken de ergste rellen uit in 25 jaar in Noord-Londen. Het begon in de wijk Tottenham nadat een 29-jarige man donderdag werd doodgeschoten door de politie.” (Bron: NRC.nl, 09-08-2011). Inmiddels weet iedereen wat de beelden zijn van deze rellen in Engeland. Inmiddels lijkt de gehele onderklasse van de Engelse stadsbevolking de weg kwijt te zijn, met name de jongeren. Niet alleen in de wijk Tottenham, niet alleen in de wijken van London, maar in verschillende grote steden lijkt het alsof er een oorlog is uitgebarsten. Met verbazing zie ik de beelden op de tv zonder eigenlijk te begrijpen wat er nou aan de hand is.

Ondertussen heeft iedereen wel de beelden gezien van de rellen en waarschijnlijk ook het, in mijn ogen, meest achterbakse fragment. Een jonge iranees, net enkele weken in Engeland, is van zijn fiets gegooid en staat gewond op. Enkele rebellen helpen hem overeind. Tot dan zie je nog een bepaalde “menselijkheid” in de rellende jongeren. Ondanks het agressieve gedrag, toch iemand helpen. Maar dan… Op de meeste achterbakse wijze beroven ze deze aangeslagen jongeman van al zijn spullen in zijn rugzak. Niet wetende wat er gebeurd en met een gebroken kaak, zo blijkt later, is in mum van tijd zijn rugzak leeg en zijn fiets weg.

Als je het mij vraagt kun je deze jongeren vergelijken met een stelletje ongeciviliseerde grotbewoners die het tegen een andere groep holbewoners op moet nemen. Alleen zijn het geen holbewoners maar mensen zoals jij en ik. Wat is het probleem? Wat ze nou precies willen is niet helemaal duidelijk. Wel willen ze laten zien dat ze zich niet door de “rijkere” onderdrukt voelen. Het zijn jongeren uit de achterstandswijken van de grote Engelse steden: Londen, Livepool, Manchester. Ze hebben geen baan, geen educatie, kortom een uitzichtloze positie. Ook hun ouders leven al lang van een uitkering en ze weten dus niet anders. Maar ze plunderen niet omdat ze niks hebben. In Knevel en v/d Brink, 10/08 jl., stelt prof. Henri Beunders dat ze thuis gewoon een plasma scherm hebben en nog andere luxe.

Wat maakt het dan dat dit zo’n grote groep is? In tegenstelling tot eerdere rellen, zoals in 1992, stelt prof. Beunders, zijn het nou geen allochtone, maar veel autochtone jongeren. Jongeren van het land die geen enkel positief beeld hebben over hun toekomst. Wel begrijpelijk, want de werkeloosheid in Engeland is hoog, de educatie is duur en er wordt nauwelijks omgekeken naar de onderklasse van de bevolking. Ik kan “een” reactie dus best goed begrijpen, maar deze reactie is natuurlijk belachelijk. Kijk eens naar de Arabische wereld. Daar wil de bevolking verandering door vreemdzame betochingen. De machthebbers grijpen in met hard geweld, waardoor het anders toont dan de intenties van de betogers is. Ik zou de Engelse jongeren dus ook op hun hard willen drukken: het kan ook vreemdzaam!

Zou dit in Nederland kunnen gebeuren? Zeg nooit nooit, dat moge duidelijk zijn. Maar mijn gevoel zegt dat dit in ons land niet zo snel zal gebeuren. De overheid steekt veel geld en tijd in de armen en kansloze bevolking in Nederland, de werkeloosheid ligt niet hoog als in veel andere landen en onderwijs is voor bijna iedereen wel mogelijk. Maar nogmaals zeg nooit nooit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s