1000 Nachten

Lopend over het centrale plein en ogen te kort komen. Terechtgekomen in een ware cultuurshock lopen we met z’n 8en naar La Terrasse L’etoille om sinds uren weer een beetje normaal te eten. Boven op het terras kijk je neer op het machtige Djemma el Fna, vol bedrijvigheid van de lokale bevolking gemengd met wat toeristen. Eetkraampjes, slangenbezweerders, Hennavrouwen en heel veel sinaasappels. Dat is wat er op het toneel beneden ons te zien. Het besef wordt meer en meer werkelijkheid: We zijn in Marrakech, Marokko.

Het is inmiddels alweer een week geleden sinds dat we terug zijn, en och wat wil ik graag terug. Verscholen in een gangetje grenzend aan de Souks in de Medina sliepen wij in een mooi hostel. Nog geen 3 minuten van het centrale plein zaten we midden in de oude, traditionele cultuur. Elke dag een programma vol van historie, cultuur en natuur genoten we van een prachtige stad en begon je je nagenoeg een echt bewoner te voelen van de oude stad, ook wel de rode stad genaamd.

We zagen oude dynastiën herleven in het Bahia-paleis en in het Badi-paleis. In verbeelding zag je de lege kamers met prachtige mozaïk beklede muren vol bedrijvigheid en de oude ruïnes weer in oude stad wederkeren. De oude heerser van toen stonden op uit hun graven in de Saaïdische tombes. Wandelend door de Souks keerden zij terug waar ze het ooit allemaal moesten leren, de Medersa Ben Youssef, de oude koranschool. Met kleine ‘cellen’ voor de armen en grote voor de rijken, uitkijkend op de binnenplaats met een vijvertje. Om vervolgens door te trekken naar de nieuwe wijk, waar je plots terecht komt in een oase van rust gecreëerd door Monsieur Majorelle. Een rust gegeven door Indigo blauwe tinten, cactussen, een vijver en de vogeltjes. In zulk hectiek belandt je midden in een droom.

Hier zijn slechts enkele mooie aspecten van de stad Marrakech geschetst. Zoveel meer is er te zien en te beleven. Een dagje Souks geeft al zo’n mooie blik op de stad en zijn mensen. Ik zal niet zeggen dat ik de mensen snap en al helemaal niet de Nederlandse Marokkanen, maar een andere kijk geeft het wel. In ieder geval is één ding duidelijk. Getroffen door zoveel moois en nieuws, gegrepen door buikdanseressen en overvallen door de cultuur levert deze reis zeker 1000 nachten voor mooie dromen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s