Een vergeten legende

Vandaag, dinsdag 4 januari 2011, is een legende overleden die door de hele (voetbal) wereld wordt herdacht. Op 73-jarige leeftijd is Coen Moulijn overleden. Elk programma dat je aanzet spreekt over het verlies van Mister Feyenoord. Vanochtend zat ik in de metro richting de universiteit met een krantje opschoot, de Metro. In deze krant stond een stuk over Moulijn, nog voor dat bekend was dat hij overleden was. Hij was natuurlijk al hot-topic in het nieuws vanwege zijn hersenbloeding.
Het stuk dat ik las ging over zijn oude wijk: het Oude Noorden in Rotterdam. Daar groeide hij op en daar werd hij de voetballer die zo bekend is geworden. Maar zijn wijk vervaagde. Waar het eerst een opleidingsterein was voor nieuwe voetbaltalenten, want niet alleen Moulijn kwam uit deze wijk, is het nu een vervallen wijk. Criminaliteit is er aan de orde van de dag, de politie durft er nauwelijks meer naar binnen en Coen Moulijn, nee die kent niemand daar meer.
In de wijk waar hij ooit leefde als kleine jongen, is er nog maar een enkeling die hem kent. Alleen een portret boven op een gebouw en een muurtje, zijn(!) muurtje, herinneren aan zijn geschiedenis in deze wijk. Coen was een legende, Coen is een legende en Coen blijft een legende. Maar in zijn eigen wijk is Coen nog maar een vergeten legende.

Oude Noorden niet meer van Moulijn
In de Bloklandstraat nummer veertien groeide Coen Moulijn op. De dribbelaar van Feyenoord leerde hier zestig jaar geleden voetballen met zijn vriendjes. In het doodlopende stuk van de straat stond een muurtje en met de putdeksels wist ‘Coentje’ wel raad. De muur waartegen hij zijn trap oefende werd in de jaren zeventig gesloopt, nu staat er een ‘kunstwerk’ van Hans Citroen, gebouwd in 1990. Ook een muurtje, maar dan met bogen. Het muurtje grenst aan het woningblok waar Moulijn ruim twintig jaar woonde. Hoog aan de blinde
muur hangt een groot zwart-wit portret van hem. Het is in een deplorabele staat, evenals de gezondheid van misschien wel de beroemdste linksbuiten die Nederland ooit heeft gekend.

Voetballend Nederland schrok van het bericht dat de bijna 74-jarige Moulijn op oudejaarsnacht was getroffen door een herseninfarct, maar in de wijk waar hij opgroeide haalt men de schouders op. De mensen die nu in het Oude Noorden wonen kennen hun beroemde oud-buurman gewoon weg niet. De wijk is dan ook niet meer het Oude Noorden van toen. Inmiddels wonen in de Bloklandstraat voornamelijk immigranten. Satellietschotels sieren de balkons, de straat ligt vol met zwerfvuil.“Coen Moulijn?… Nee, nooit van gehoord”, stamelt een vrouw.

Vijf kilometer verderop wordt er niet zo onverschillig gereageerd. In het stadion van Sparta wordt de persconferentie van de Zilveren Bal gehouden, een vriend schappelijk duel morgenavond tussen Sparta en Feyenoord. Moulijn zou hier bij zijn, maar ontbreekt logischerwijs. Tinus Bosselaar is er wel. De oer-Spartaan schrok ontzettend toen hij het nieuws hoorde. “We zijn vriendjes”, zegt Bosselaar. “Coen en ik voetbalden veel samen. We deden dat op het Schuttersveld. Ik mocht er niet voetballen van mijn vader, maar ik gaf vaak via mijn slaapkamerraam mijn voetbalschoenen aan mijn onderbuurman en ging weg met een smoesje. Het Oude Noorden stond bekend als een echte voetbalbuurt. Ik kom uit Crooswijk, de boksbuurt. Bep van Klaveren groeide hier op. Coen was een klasse apart, maar vooral een hele sympathieke jongen. Ik hoop dat het snel beter met hem gaat.”
(Bron: Metro Rotterdam, 04/01/2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s