Genealogie

Opeens krijg je de opdracht: maak een genealogie over je familie voor donderdag de 18e. Wat denk je?

1. ‘Suf, ik verzin er wel’, Dat is denk ik het eerste wat je denkt, nadat je bedacht hebt dat het een stamboom moet zijn. Je gaat naar huis en verteld het ouders. Die zijn enthousiast. ‘Wat een leuke opdracht!’. Je antwoordt:’hmm’.
2. Je gaat vervolgens je vader of moeder uithoren. 3 generaties terug vanaf je ouders generatie, dat is nog wel lastig zeg. Nu blijkt dat je oom of tante er eens een onderzoekje op losgelaten heeft. En ja hoor, ze willen je helpen. Ook jou enthousiasme stijgt.
3. Na wat hulp ben je tot 3 generaties terug gekomen, wat een geluk. Je weet nu wie je opa’s opa is of je oma’s opa. Eigenlijk best grappig toch? Je weet waar je toets wellicht ligt en waarom je zo vaak je achternaam hoort. Nu raak je een beetje in enthousiasme.
4. ‘Een website? Dat is leuk!’. Ja hoor nu neemt je enthousiasme pas echt grote vormen aan. Er bestaat dus een website voor wat naslagwerk. Je neemt eens kijkje. ‘Wat onoverzichtelijk, maar de moeite waard’. En zo spring je in het diepe.
5. Uitkomst?! 12 generaties geleden woonde er een man, je bet over over over grootvader, in Geertruidenberg en die was visser. Hij stond aan het begin van het geslacht dat zijn voorlopige einde kent bij jou, een van zijn afstammelingen.

Dat is dus zo ongeveer wat mij is overkomen. Van het ene op het andere moment weet ik dus dat ik de verre kleinzoon ben van iemand die 12 generaties boven mij in Geertruidenberg leefde, visser was en 3 zoons en een dochter had.

Benieuwd naar je eigen geschiedenis? Ga eens op zoek binnen de familie, zoek in archieven en speur het internet af!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s