Overlevende van Atoombommen

Ik keek op teletekst en las een opvallend nieuwsfeitje:
Een 93-jarige Japanner is officieel erkend als overlevende van twee atoombommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Japan vielen. Hij is tot nu toe de enige Japanner van wie bekend is dat hij zowel de atoombom op Hiroshima als Nagasaki meemaakte.

Tsumotu Yamaguchi was als ingenieur van Mitsubishi op zakenreis in Hiroshima toen de eerste atoombom viel. Hij had brandwonden op zijn bovenlichaam en bleef daarom die nacht in de stad. vervolgens reisde hij terug naar zijn woonplaats Nagasaki en arriveerde ‘net op tijd’ voor de tweede atoombom.

‘Mijn benen worden zwak en ik weet niet hoe lang ik nog te leven heb’, zegt Yamaguchi. ‘Het is belangrijk dat de ervaringen van de getuigen zoals ik gedocumenteerd zijn’.

Erkende slachtoffers van de atoombommen komen in aanmerking voor overheidshulp. Ze krijgen een maandelijkse uitkering, de overheid vergoedt de medische kosten en betaalt de begrafenis.

De man was al erkend als Nagasaki-slachtoffer. Ondanks de erkenning, nu voor Hiroshima, blijft de hoogte van zijn toelage gelijk. Over de gezondheid van Japanner is niets bekend.
Het is dus de eerste persoon van wie bekend is dat hij beide atoomaanvallen heeft overleeft. Dat is dus zeker wel een merkwaardig feit. Misschien komen er meer, misschien minder. Het belangrijkste is dat we hen, die deze aanval hebben overleeft, nooit zullen vergeten!

3 gedachten over “Overlevende van Atoombommen

  1. 2 minuten verspillen ?? 2 minuten waardering waarin wij dankbaar zijn voor de vrede in Nederland. 2 minuten om stil te staan bij alle slagtoffers die gevallen zijn.. 2 minuten waarin wij denken aan de mensen op aarde die nog steeds niet kunnen zeggen wat ze willen, niet kunnen doen wat ze willen etc.

    Mooi Blog Tommy =)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s